Pravda o kokosovém oleji – Kuchyňský olej ničí viry a působí jako antibiotikum
Bez pochyb jste si všimli, že přibližně posledních 60 let většina lékařských odborníků tvrdila, že nasycené (saturované) tuky jsou špatné pro zdraví a vedou k mnoha negativním následkům jako je zvýšená hladina cholesterolu, obezita, srdeční nemoci či Alzheimerova nemoc.
Zároveň se během stejných 60 let množství srdečních onemocnění, obezity, cholesterolu a Alzheimera v Americe prudce navýšilo v porovnání s našimi předky a dokonce i v porovnání se současnými domorodými společenstvími, u kterých jsou saturované tuky základem stravy.
Věděli jste, že mnohé studie na obyvatelstvu Pacifických ostrovů, které získává 30-60% veškerého příjmu kalorií z plně saturovaného kokosového oleje, vykazují téměř nulové množství kardiovaskulárních nemocí? (1)
Zjevně v otázce saturovaných (nasycených) tuků přetrvává mnoho nejasností a rozporů i mezi odborníky. V tomto článku bych vám rád sdělil něco, co se z oficiálních míst a z médií nedozvídáte.
Pravdou je, že ne všechny nasycené tuky jsou utvářeny stejně. Záměrně používám slovo „utvářeny“, protože některé nasycené tuky se vyskytují přirozeně, zatímco jiné jsou uměle zpracovávány do nasyceného stavuskrze technický proces zvaný hydrogenace. Hydrogenace znamená změnu rostlinného či jádrové oleje přidáním atomů vodíku během zahřívání. Vzniká těžký zahuštěný olej, který je užitečný pouze k prodloužení trvanlivosti a k vyšším ziskům výrobců. Lékařská a vědecká veřejnost je nyní celkem zajedno v názoru, že hydrogenovaným rostlinným a jádrovým olejům je třeba se vyhýbat.
Tyto nenasycené (nesaturované) tuky, uměle měněné v nasycené, jsou někdy označovány pojmem trans-tuky a určitě už jste o nich slyšeli. V některých státech je už jejich používání nezákonné. Není již pochyb o zdravotních nebezpečích těchto uměle saturovaných tuků.
A víte co?
Jsou to přesně ony trans-tuky, které nám byly po 60 let předkládány výrobci jedlých olejů jako „zdravé“ a „přátelské k srdci“. Pravda se ale nakonec ukázala. Trans-tuky byly odhaleny a správně označeny jako nepřítel dobrého zdraví, i přesto, co korporátní výrobci posledního půl století tvrdili americké veřejnosti.
Bohužel tato zasloužená zloba na hydrogenované nasycené tuky zapříčinila mnoho rozporů i ve vztahu k přirozeně nasyceným tukům, včetně kokosového oleje. Myslíte si, že pokud je jeden nasycený tuk špatný, tak „zřejmě“ jsou špatné všechny ostatní nasycené tuky? Pravda je úplně jiná!
Pravda o kokosovém oleji
Pravda o kokosovém oleji je zřejmá každému, kdo studoval zdravotní stav obyvatel tradičních tropických kultur, ve kterých je kokosový olej základem výživy již po tisíce let.
Už v roce 1930 cestoval zubař Dr. Weston Price po jižním Pacifiku a zkoumal tradiční způsoby stravování a jejich vliv na zdraví obecně a stav chrupu. Objevil, že strava bohatá na kokos byla zdravá a vyvážená i přes vysoký obsah tuku. Srdeční choroby se prakticky nevyskytovaly.
Obdobně byly studovány v roce 1981 dvě komunity na Polynéských atolech. Hlavním zdrojem kalorií byl u obou skupin kokos. Výsledky, publikované v American Journal of Clininal Nutrition (2), zdokumentovaly příznivý stav kardiovaskulárního systému u obou komunit.
Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že by přirozeně vysoce nasycené tuky měly na tyto obyvatele jakýkoliv škodlivý vliv.
Že to není to, co jste očekávali? Díky 60 let trvající negativní propagandě vůči přirozeně nasyceným olejům, byste asi odhadovali, že tyto komunity budou postiženy ucpanými arteriemi, obezitou a srdečními nemocemi. A tak vás možná překvapí, když si uvědomíte, že přirozeně nasycené tuky v kokosovém oleji mají úžasně příznivé působení na zdraví, jako například:
Podporují zdraví srdce (3)
Podporují úbytek nadměrné hmotnosti (4)
Podporují dobrý stav imunitního systému (5)
Upravují zdravý metabolismus (6)
Představují zdroj okamžité energie (7)
Přispívají k zdravé a svěží pokožce
Přispívají k řádné funkci štítné žlázy (8)
Jak je to ale možné? Má snad kokosový olej nějakou „tajnou ingredienci“, kterou jiné nasycené oleje nemají? Odpovědí je hlasité „ANO“.
Tajná ingredience kokosového oleje
50% kokosového oleje tvoří vzácně se vyskytující kyselina laurová. Pokud čtete mé články, už víte, že laurovou kyselinu považuji za „zázračnou“ ingredienci díky jejím jedinečným zdravotním vlastnostem. Tělo mění kyselinu laurovou na monolaurin, který má anti-virální, anti-bakteriální a anti-protozoalní působení.(9) Monolaurin je monoglycerid, který dokáže zničit viry s lipidovým obalem, jako jsou: HIV, herpes, spalničky, chřipkové viry, dále mnohé patogenní bakterie a protozoa jako střevní lamblie. Kyselina laurová je silný ničitel virů a bakterií a kokosový olej obsahuje více kyseliny laurové než kterákoliv jiná přírodní látka na zemi.
Kyselina kaprová – obsažená v menším množství v kokosovém oleji také přispívá k anti-mikrobiálnímu působení kokosového oleje. Kyselina laurová je jeden z klíčových důvodů, proč bychom měli uvažovat o zařazení kokosového oleje do jídelníčku, ve stravě nemáme moc jiných zdrojů monolaurinu. Ale příznivé zdravotní účinky kokosového oleje tím ještě nekončí.
Příznivý vliv středně dlouhých mastných kyselin
Kokosový olej se ze 2/3 skládá ze středně dlouhých mastných kyselin, někdy se jim říká také středně dlouhé triglyceridy nebo triglyceridy se středním řetězcem (používá se anglická zkratka MCFA nebo MCT). Tento typ mastných kyselin přináší mnoho příznivého při péči o zdraví. Kokosový olej je nejbohatším zdrojem těchto zdravých středně dlouhých mastných kyselin (MCFA).
Naproti tomu běžné rostlinné oleje se skládají především z tzv. dlouhých mastných kyselin (LCFA), nebo také triglyceridů s dlouhým řetězcem (LCT).
Řekněme si nyní, proč tyto dlouhé mastné kyseliny (LCFA) nejsou pro tělo tak zdravé jako MCFA v kokosovém oleji. (10):
LCFA (dlouhé mastné kyseliny) – tělo těžko rozkládá – k jejich strávení jsou potřeba speciální enzymy.
LCFA více zatěžují slinivku, játra a celý trávící systém.
LFCFA mají sklon se ukládat v těle v podobě tuku.
LCFA se mohou ukládat i v artériích v lipidové formě jako cholesterol.
Naopak MCFA – středně dlouhé mastné kyseliny vyskytující se v kokosovém oleji, mají krom jiného následující příznivé vlastnosti:
Naproti tomu MCFA jsou menší. Snadno pronikají buněčnými membránami a nepotřebují speciální enzymy k tomu, aby je tělo efektivně využilo.
MCFA jsou snadno stravitelné, tím méně zatěžují trávicí systém.
MCFA se přímo v játrech okamžitě mění v energii, spíš než by se ukládaly v podobě tuku.
MCFA navíc pomáhají stimulovat tělesný metabolismus, což vede k redukci nadměrné hmotnosti.
Kokosový olej pomáhá při diabetu
Tělo zpracovává středně dlouhé mastné kyseliny přímo v játrech a využívá je jako energii. To činí z kokosového oleje mocný zdroj okamžité energie pro tělo. Tuto funkci obvykle ve stravě zastávají jednoduché karbohydráty. I když stejně jako jednoduché karbohydráty dokáže kokosový olej dodat tělu rychlou energii, je tu podstatný rozdíl.
Kokosový olej totiž nevyvolává zvýšení hladiny inzulinu v krvi. Ano čtete správně – kokosový olej působí na tělo stejně jako karbohydráty, ale bez škodlivých vlivů způsobených vyšším inzulínem spojeným s dlouhodobým pojídáním množství karbohydrátů.
Diabetici a ti, kdo mají sklon k diabetu (nemoc která se Amerikou šíří jako epidemie) by si měli hned uvědomit výhodnost rychlého zdroje energie, který nevyvolává zvýšení hladiny inzulinu. Ve skutečnosti přidání kokosového oleje do stravy diabetiků a těch, kdo mají sklon k diabetu, se projevilo omezením tloustnutí, což dramaticky snižuje pravděpodobnost propuknutí diabetu druhého typu v dospělosti (11).
Kokosový olej – přítel sportovců a výživových poradců
Pokud žijete v USA, máte prakticky 70% šanci, že budete trpět nadváhou. A nyní si už určitě uvědomujete, jak obezita ovlivňuje kvalitu života a její propojení s mnoha zdravotními komplikacemi. Jednou s nejlepších vlastností kokosového oleje je jeho schopnost stimulovat metabolismus.
V roce 1940 na to náhodou přišli farmáři, když zkoušeli levným kokosovým olejem vykrmovat dobytek – nefungovalo to. Místo toho byla zvířata štíhlá, aktivní a více hladová. I mnoho studií na zvířatech a lidech ukázalo, že nahrazením dlouhých mastných kyselin (LCFA) středně dlouhými mastnými kyselinami (MCFA) vede jak ke snížení tělesné nadváhy, tak k nižšímu ukládání tělesného tuku.
To, že MCFA jsou snadno stravitelné, podporují metabolismus a snadno se mění v energii, neuniklo sportovním odborníkům. Několik studií ukázalo, že MCFA mohou zlepšit fyzický a atletický výkon (12).
Navíc, výzkum ukázal, že díky svému metabolickému efektu zvyšuje kokosový olej aktivitu štítné žlázy. A asi jste slyšeli, že tzv. „líná“ štítná žláze je jedním z důvodů, proč se některým lidem nedaří zhubnout i přes veškerou snahu.
Kromě ztráty nadváhy jsou i další výhody povzbuzení metabolismu – urychlí se i proces regenerace. Buňky se rychleji regenerují, nahrazují se staré buňky a celkový imunitní systém lépe funguje.
Kokosový olej a vaše pokožka
Kromě přibývajících lékařských a vědeckých důkazů, že kokosový olej má silné příznivé působení na zdraví jako potravina, používají ho už dlouhou dobu i profesionální maséři a terapeuti k uvolnění zatuhlých svalů. Nemusíte ale být profesionálním masérem, abyste si dopřáli příznivého působení kokosového oleje. Prostě používejte kokosový olej místo tělového mléka či tělového krému.
Kokosový olej je totiž ideální k péči o pokožku. Napomáhá ochraňovat pokožku před škodlivými vlivy volných radikálů a díky tomuto anti-aging působení přispívá ke svěžímu vzhledu pokožky.
Fyziolog a biochemik Ray Peat Ph.D. dokonce považuje kokosový olej za antioxidant (13), díky jeho stabilitě a odolnosti vůči oxidaci a tvorbě volných radikálů. Navíc věří, že snižuje potřebu vitamínu E při antioxidační ochraně.
Podobně jako Dr. Peat i další odborníci věří, že kokosový olej může pomáhat obnovovat svěžest pleti. Když se kokosový olej vstřebává do pokožky a pojivé tkáně, napomáhá omezovat vznik drobným linek a vrásek, neboť udržuje pojivovou tkáň silnou a pružnou. Napomáhá také k odstraňování odumřelých kožních buněk, čím činí pokožku hladší.
Kokosový olej a srdce
Srdeční choroby jsou příčinou číslo jedna úmrtnosti v USA. Srdeční choroba je často tichý zabiják. Prvním příznakem kardiovaskulární choroby je běžně srdeční infarkt a bohužel více než jedna třetina infarktů je smrtelná.
A i přes propagandu je pravda taková, že právě NENASYCENÉ tuky se podílejí na onemocněních srdce, nikoliv přirozeně nasycené tuky (14). Navíc, polynenasycené tuky v rostlinných a jádrových olejích podporují tvorbu krevních sraženin a zvyšují lepivost krevních destiček. Oproti tomu kokosový olej napomáhá přirozené funkci krevních destiček.
Kokosový olej v kuchyni
Při přípravě jídla používám pouze dva druhy olejů. První – extra-virgin olivový olej, je lepší mononenasycený olej, který se výborně hodí na zálivky a dressingy salátů. Avšak neměl by být používán na vaření. Díky své chemické struktuře je při zahřívání náchylný k poškození oxidací.
Absolutně nejhorší oleje na vaření jsou polynenasycené oleje, ke kterým patří běžně používané rostlinné oleje jako je kukuřičný, sójový, slunečnicový a řepkový. Jejich omega-6 kyseliny jsou kvůli svým dvojitým vazbám vysoce náchylné k degradaci teplem. Velmi vám doporučuji vyhodit tyto omega-6 rostlinné oleje z kuchyně.
Proč?
Důvod č.1: Mnoho lidí věří, že při smažení vznikají trans-tuky. To podle mého názoru není hlavní problém, vzniká jich totiž relativně malé množství. Smažením olejů s omega-6 kyselinami se tvoří daleko toxičtější látky než trans-tuky. Smažení ničí antioxidační vlastnosti olejů a výsledkem je oxidace oleje. To vyvolává v oleji křížové vazby, cyklizaci, posuny dvojitých vazeb, fragmentaci a polymerizaci olejů, což je daleko škodlivější než trans-tuky.
Důvod č. 2: Většina běžných rostlinných olejů v USA je z geneticky manipulovaných surovin. To se týká 90% sójových olejů, kukuřičných a řepkových olejů.
Důvod č. 3: Rostlinné oleje přispívají k přebytku poškozených omega-6 kyselin ve stravě, což způsobuje nerovnováhu v poměru omega-6 a omega-3. Jak víte z mých dalších článků, věřím, že právě přílišná konzumace poškozených omega-6 kyselin přispívá k mnoha zdravotním komplikacím.
Všechny jsou velmi rafinované a spotřebováváme jich 100x víc než naši předkové před sto lety. To zapříčiňuje narušení citlivého poměru omega-6/omega-3, které řídí mnoho biochemických reakcí, což vede k akceleraci chronických degenerativních onemocnění.
Je pouze jediný olej, který je dostatečně stabilní na to, aby odolal poškození teplem, a zároveň podporuje zdraví srdce i štítné žlázy a dokonce pomáhá v boji s nadváhou – kokosový olej.
Takže kdykoliv potřebujete v kuchyni olej, používejte kokosový. Místo másla, olivového oleje, rostlinného oleje, margarínu nebo jakéhokoliv jiného oleje. I když nejsem zastáncem smažení pokrmů, když už musíte smažit, určitě použijte kokosový olej – to je nejchytřejší volba.
Bezpečnost kokosového oleje
Středně dlouhé mastné kyseliny v kokosovém oleji jsou považovány za tak výživné, že se používají i v novorozenecké výživě, v nemocnicích pro kriticky nemocné pacienty, i při dietách při problémech s trávením. Kokosový olej se dokonce používal i při léčení otravy hliníkem (15).
Kokosový olej je velmi vhodný i pro těhotné a kojící matky, pro seniory a pro všechny, kterým záleží na stavu jejich trávicího traktu, pro sportovce (i ty víkendové) a pro každého, kdo chce podpořit svůj zdravotní stav.
Váš Dr. Joseph M Mercola
Překlad článku z webové stránky www.mercola.com od doktora Mercola z 22. 10. 2010
Reference:
[1] Kaunitz H, Dayrit CS. Coconut oil consumption and coronary heart disease. Philippine Journal of Internal Medicine, 1992;30:165-171.
Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies, American Journal of Clinical Nutrition, 1981;34:1552-1561.
[2] Prior IA, Davidson F, Salmond CE, Czochanska Z. Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau Island studies, American Journal of Clinical Nutrition, 1981;34:1552-1561.
[3] Dr. Mary G. Enig, Ph.D., F.A.C.N. Source: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century, part 2.
[4] Assunção ML, Ferreira HS, dos Santos AF, Cabral CR Jr, Florêncio TM. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity, Lipids, 2009 Jul;44(7):593-601. Epub 2009 May 13.
[5] Dr. Mary G. Enig, Ph.D., F.A.C.N. Source: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century.
[6] Baba, N 1982. Enhanced thermogenesis and diminished deposition of fat in response to overfeeding with diet containing medium-chain triglycerides, Am. J. Clin. Nutr., 35:379.
[7] Bruce Fife, ND. Coconut Oil and Medium-Chain Triglycerides.
[8] Raymond Peat Newsletter, Coconut Oil, reprinted at www.heall.com.
An Interview With Dr. Raymond Peat, A Renowned Nutritional Counselor Offers His Thoughts About Thyroid Disease,
[9] Isaacs CE, Litov RE, Marie P, Thormar H. Addition of lipases to infant formulas produces antiviral and antibacterial activity, Journal of Nutritional Biochemistry, 1992;3:304-308.
Isaacs CE, Schneidman K. Enveloped Viruses in Human and Bovine Milk are Inactivated by Added Fatty Acids(FAs) and Monoglycerides(MGs), FASEB Journal, 1991;5: Abstract 5325, p.A1288.
Mitsuto Matsumoto, Takeru Kobayashi, Akio Takenakaand Hisao Itabashi. Defaunation Effects of Medium Chain Fatty Acids and Their Derivatives on Goat Rumen Protozoa, The Journal of General Applied Microbiology, Vol. 37, No. 5 (1991) pp.439-445.
Dr. Mary G. Enig, Ph.D., F.A.C.N. Source: Coconut: In Support of Good Health in the 21st Century.
Hristov AN, Vander Pol M, Agle M, Zaman S, Schneider C, Ndegwa P, Vaddella VK, Johnson K, Shingfield KJ, Karnati SK. Effect of lauric acid and coconut oil on ruminal fermentation, digestion, ammonia losses from manure, and milk fatty acid composition in lactating cows, J Dairy Sci., 2009 Nov;92(11):5561-82.
[10] St-Onge MP, Jones PJ. Greater rise in fat oxidation with medium-chain triglyceride consumption relative to long-chain triglyceride is associated with lower initial body weight and greater loss of subcutaneous adipose tissue, International Journal of Obesity & Related Metabolic Disorders, 2003 Dec;27(12):1565-71.
[11] Geliebter, A 1980. Overfeeding with a diet of medium-chain triglycerides impedes accumulation of body fat, Clinical Nutrition, 28:595.
[12] Fushiki, T and Matsumoto, K Swimming endurance capacity of mice is increased by consumption of medium-chain triglycerides, Journal of Nutrition, 1995;125:531.
[13] Raymond Peat Newsletter – Unsaturated Vegetable Oils Toxic, 1996 edition, p.2-4. Daneil R. Doerge, Hebron C Chang „Inactivation of thyroid peroxidase by soy isoflavones in vitro and in vivo“, Journal of Chromotography B, September 2002; 777(1,2);25:269-79. http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2005/01/26/coconut-oil-part-eight.aspx
Nevin KG, Rajamohan T. Effect of topical application of virgin coconut oil on skin components and antioxidant status during dermal wound healing in young rats, Skin Pharmacol Physiol, 2010;23(6):290-7. Epub 2010 Jun 3.
Marina AM, Man YB, Nazimah SA, Amin I. Antioxidant capacity and phenolic acids of virgin coconut oil, Int J Food Sci Nutr, 2009;60 Suppl 2:114-23. Epub 2008 Dec 27. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19115123
[14] Barry Groves, PhD. Second Opinions: Exposing Dietary Misinformation: The Cholesterol Myth, parts 1 and 2.
Robert H Knopp and Barbara M Retzlaff, Saturated fat prevents coronary artery disease? An American paradox, American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 80, No. 5, 1102-1103, November 2004.
Mozaffarian D, Rimm EB, Herrington DM. Dietary fats, carbohydrate, and progression of coronary atherosclerosis in postmenopausal women, Am J Clin Nutr, 2004;80:1175-84.
[15] K. G. Nevin and T. Rajamohan, „Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation“, Clinical Biochemistry, September 2004; 37(9): 830-835.