Recept na štědrovečerní večeři – letos zdravěji!
Svátky jsou nejen o společně strávených chvilkách s rodinou a přáteli, ale také o dobrém jídle. Chcete letos Vánoce trošku odlehčit? Na našem webu najdete nejen recepty na zdravé cukroví, ale dnes jsme připravili i recept na klasickou štědrovečerní večeři v „novém kabátě“, která zaručeně sklidí úspěch i u vašich blízkých. Všechny použité suroviny jsou vhodné pro vegetariány i vegany.
Jak na bramborový salát?
Bramborový salát je pro mnohé z nás jídlo, na které se těšíme celý rok a každá rodina si nese svou originální a jisto jistě tu jedinou správnou recepturu! Tady je ta naše – bez lepku a s domácí majonézou.
Na majonézu budete potřebovat:
80 g Hraška
350 ml voda
1 čajová lžička č
75 ml olej
50 g nakládané okurky
25 g horčice
Špetka pepř mletý
Postup:
Směs HRAŠKA smícháme s vodou a solí, přivedeme k varu, oheň ztlumíme a zvolna vaříme 20 minut. Necháme vychladnout. Po vychladnutí vyšleháme s olejem, nastrouhaným kyselým okurkem a hořčicí.
TIP: Věděli jste, že naši Koupelovou sůl PURITY VISION lze použít i v kuchyni? Svou vůní a chutí připomíná vejce a proto se hojně používá ve veganské kuchyni.
Na bramborový salát budete potřebovat:
500 g Hrašková majonéza
800 g brambory
100 g nakládané okurky
100 g cibule
400 g mrkev
200 g celer
200 g petržel kořen
2 listy bobkový list
2 kuličky nové koření
2 kuličky pepř celý
Špetka pepř mletý
15 g petrželová nať
2 lžíce bílý vinný ocet (podle chuti)
Postup:
Brambory, očištěnou mrkev, petržel a celer uvaříme ve vodě s bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí. Po vychladnutí nakrájíme zeleninu na kostičky spolu kyselým okurkem. Cibuli a petrželovou nať nakrájime najemno. Vše promícháme s připravenou HRAŠKOVOU majonézou. Podle potřeby osolíme a opepříme.
Jak na hlívu ústřičnou ala ryba?
Hlíva ústřičná je díky své struktuře skvělou náhradou masa a sójových výrobků. Po obalení připomíná rybu nejen vzhledem, ale díky nori řase také chutí.
Na hlívu ala ryba budete potřebovat:
300 g hlíva ústřičná
5 ks plátky nori řasy
5 lžic Olivový olej
3 čajové lžičky sůl
1 čajová lžička pepř
1 čajová lžička Mahá koření
200 g pohanková mouka
200 ml voda
200 g kukuřičná strouhanka
Postup:
Z hlívy ústřičné odkrojíme nožičku a jednotlivé plátky postupně skládáme do misky na sebe. Každou vrstvu zvlášť okořeníme a pokapeme olivovým olejem. Necháme minimálně hodinu marinovat. Poté si vytvoříme těstíčko, které nám při obalování ve strouhance nahradí vejce. Smícháme pohankovou mouku, špetku soli a mahá koření a pomalu přiléváme vodu. Těstíčko by mělo mít konzistenci jako těsto na palačinky. Plátek hlívy obalíme v těstíčku, přiložíme plátek nori řasy a znovu obalíme v těstíčku. Poté důkladně obalíme ve strouhance. Smažíme v dostatečné vrstvě Bio Kokosového oleje bez vůně.
TIP: Bio Kokosový olej bez vůně PURITY VISION je skvělý na smažení, jelikož je zpracováván při vyšších teplotách a je tak odolnější. Zároveň se nemusíte bát, že by následně jídlo chutnalo či vonělo po kokosu.
Bio Kokosový olej bez vůně PURITY VISION je skvělý na vaření a pečení a hodí se jak do sladké, tak slané kuchyně.
Tento recept pro vás připravila Kamča Lindová