Recept na sladký, ale výživný desert, který nadchne vaše děti i návštěvu. Vanilková pěna je skvělá díky své kombinaci kokosového oleje a vanilky s mírně kyselým malinovým přelivem.
Co budete potřebovat:
75 g Hraška Vanilka
500 ml rostlinné mléko
80 g třtinový cukr
Vanilkový extrakt
Na přeliv:
600 g mražené maliny
3 lžíce vody
3 lžíce javorový sirup
1 lžíce citronová šťáva
1 lžička želatinového přípravku Agar
Šlehačka
Jak na to:
Hrašku Vanilka důkladně promícháme s mlékem, cukrem a kokosovým olejem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Pak oheň ztlumíme a zvolna vaříme 25 minut. Občas promícháme a zkontrolujeme, zda se HRAŠKA nepřipaluje. Před koncem varu přidáme vanilkový extrakt, dobře prošleháme a krátce povaříme. Uvařený krém důkladně vyšleháme, aby hezky nadýchaný. Krém vlijeme do skleniček, které jsou postavené zešikma pro lepší efekt a necháme zatuhnout v lednici.
Rozmrazené maliny dejte do hrnce a přiveďte je k varu a vařte na mírném plameni 5 minut. Pokud maliny stále drží tvar, rozbijte je ponorným mixérem. Ve vedlejší misce rozmíchejte vodu s javorovým sirupem, citrónovou šťávou a agarem. Přidejte k malinové směsi a dobře promíchejte. Doveďte směs k varu a nechte ji probublat asi minutku na mírném plameni. Malinový přeliv nechte asi 2-3 minuty odpočinout a můžete zalít již vychlazenou a zatuhlou kokosovou pěnu. Nechte v lednici zatuhnout. Před podáváním ozdobte šlehačkou, lístkem máty a celou malinou.
Vychytávky:
Hrašku je důležité nechat projít alespoň 25 minut varem, aby byla hrachová mouka dobře stravitelná. V současné době jen málokdo dodržuje toto pravidlo, které platí pro vaření jakékoliv syrové mouky. Nedostatečně provařená mouka je pro naše zažívání velká zátěž.
Pokud nemáte rádi malinové pecičky, můžete je přecedit a až potom přidat směs s agarem.
Místo malinového přelivu se dá použít i domácí marmeláda.